söndag 29 november 2015

Recept på hälsobringande GULDMJÖLK


Hej!

Guldmjölk är en gåva till mänskligheten, som jag själv dricker varje kväll. Den innehåller nyttigheter utöver det vanliga med både gurkmeja och ingefära. Bägge har konstaterats ha en mängd hälsobringande effekter, även om gurkmejan är nummer ett. Våra läkarföreläsare, varenda en faktiskt, på Matochmedicin-seminariet på Hanaholmen den 7.11, verifierade det här.

RECEPT, gurkmejapasta

0,5 dl gurkmeja
0,5 dl malen ingefära
1 tsk svartpeppar
2 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och rör om ordentligt. Värm på medelhög värme och rör hela tiden tills blandningen är en ganska tjock pasta. Det går fort, så lämna inte kastrullen.
Låt blandningen svalna och förvara den sedan i en liten glasburk i kylen. Den håller 3-4 veckor.

RECEPT, Guldmjölk

1 kopp mjölk av valfri sort ( jag använder mandelmjölk)
1 tsk gurkmejapasta
1 tsk kokosolja
1 tsk honung (valfritt, som åtminstone jag lämnar bort)

Värm mjölken till dricktemperatur. Blanda i de övriga ingredienserna. Honung är känsligt för värme, så blanda i den sist.

För den som undrar vad svartpepparn gör där, så bidrar den till att gurkmejans hälsobringande effekter förstärks. Enligt en uppgift skulle effekten med svartpepparns hjälp öka kurkuminets biotillgänglighet med 1000 gånger. Det här vill jag själv ännu läsa mer om, men det låter intressant och innehåller säkert sanningshalt av mindre eller varför inte högre grad...
Men googla gärna vidare. Det finns massor av information om både gurkmeja och ingefära på nätet.

Ny vecka, nya tag!
Melita 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar